< >

Vila Tugendhat

Světelné proudění uvnitř skleněné schránky. Takový pocit skýtá otevřený prostor, který volně proplouvá polootevřenými zákoutími, jež mu však nikdy zcela nezastoupí cestu, aby mohl skrze tenkou slupku prosklených stěn prostoupit ven do okolní krajiny. Takový zážitek dává návštěva vily Tugendhat, která patří k nejvlivnějším stavbám 20. století. Síla ideje tzv. volného plánu je vyjádřena minimálními prostředky („méně je více“), za použití precizního detailu a kvalitních materiálů.

Greta Löw-Beerová a její budoucí manžel Fritz Tugendhat plánovali už před svatbou stavbu rodinného domu. Zaujala je práce Ludwiga Miese van der Rohe, již Greta znala ze Stuttgartu a Berlína a tak jej požádali, aby se ujal návrhu.

Rozsáhlou parcelu v Brně Černých polích s JZ orientací dokázal Mies obdivuhodně využít – pohled z ulice ukáže jen přízemní trojčlenný pavilon, jehož střed je lodžie s průhledem do zahrady. Právě tam se obrací veškerý život domu. Díky klesajícímu terénu se zde nabízí dvě obytná patra a suterén s pomocnými provozy. Ocelový skelet s železobetonovými stropy, cihelným zdivem a s ikonickými křížovými pilíři, obalenými chromovými krytkami, dovoluje zcela volné dispozice i ohromující efekt spustitelných oken průčelí, který učiní kontakt s přírodou fyzicky hmatatelný. Terasy a schodiště jsou obloženy travertinem.

Horní vstupní patro obsahuje „kajuty“ soukromých pokojů, s přímým přístupem na sluneční terasu zčásti krytou markýzou, dolní patro je obrovskou obytnou halou, jen náznakem rozčleněnou na funkční niky.

Vedle přelomové dispozice a skvělých materiálů byl dům vybaven i špičkovými technologiemi, např. olejovou čističkou vzduchu, či automatickým stahováním oken, které při rekonstrukci stačilo jen vyčistit.

Vila sklízela od počátku obdiv i kritiku. V době, kdy bylo aktuálním tématem minimalistické bydlení, byl tento palác v jistých kruzích stěží akceptovatelný. Výjimečné sídlo čekal pohnutý osud a léta devastace vedla až k fyzickému ohrožení stavby. Dnes je však ikonická stavba, včetně původního nábytku, po rekonstrukci a jednou z našich památek UNESCO.

Adresa: Černopolní 45, Brno – Černá Pole

Realizace: 1928 ‒ 1930

Stavebník: Greta a Fritz Tugendhatovi

Projektant: Ludwig Mies van der Rohe

Zhotovitel: stavební firma Moritze a Artura Eislerových







x



Mapa:

< >